Blog Banner
爹娘,孩兒喜歡Mia教──序言
25-Jun-2018

爹娘,孩兒喜歡Mia教──序言

 

「爹娘,孩兒喜歡Mia教」將會是日後寫稿的主標題。「Mia教」,是名詞跟動詞,或是一組名詞?前者淺白正氣,以教學為本意;後者暗藏邪氣,似「收o靚」圖利。正邪本為兩道,但無論你點演繹,兩者於我目標一致:教好你個仔/女!

 

「Mia教」,教主是Mia Wong女士,芳齡不詳。其信徒年齡大部份介乎0-18歲,多聚集於班房,流連於公園及有玩具耍的地方。於2000年創教,起源於香港,近年延伸至中國大陸及澳洲,來年因互聯網的普及 + 我勤於寫作,將傳到世界各地。教旨:命運,因擁有知識而改變;你仲未變,因我地未相見。心存正念,無有恐怖;你驚我未驚,無須面青青,飲番杯椰青,學乖又練精。

 

當年大學畢業就開始創教,一教教到依家已18年。如果唔適合教,一早就應轉行,撐到今時今日,我相信係「萬物皆整定」。小女子就係生咗一副「教書相」。早年鐵版神數一批,「孔孟傳詩書,君當學堂走」。真係唔講你唔信,一講我就信,每日的工作,都離唔開教化。班房內教學生英文,公園裡教化小壞蛋,返到屋企教訓我愛人(打者愛也,愛者打多幾下嘛衰鬼)。

 

中學生同我講:「我就係鍾意聽你講書,搞笑得嚟又有深度。我亦喜歡你把聲,磁性得嚟又帶點感性。我更鍾意你為人,親切得嚟又唔作狀,老實得嚟又唔老土。」個學生like唔like我,我睇佢續唔續報下一期Regular Curse已經知,實在呃我唔到。但班房以外的,又何解要死纏民女呢?真奇怪,每當有小朋友的地方,明明三唔識七,佢哋係要走埋嚟撩我玩。莫非我個樣生得滑稽?怪獸媽媽話:「可能你好笑容,又有耐性聽佢哋慢慢噏,講嘢又搞笑,又乜都識答,我個女話已經封咗你做偶像呀。」哦,原來佢地陰魂不散係有解嘅。咁你鍾意我,難道我要避麼?!況且我一見到小朋友,笑口就常開,興奮指數急升,遠勝當年取得初吻一刻。

 

經長年累月同年青人相處,我留意到出現了「你教不如Mia教」的現象。明明理論一樣,從爹娘口中講出,永遠當你發噏風,但講自Mia口,雞胡變天胡,麻雀變鳳凰。原理好簡單,你太了解你孩兒。佢的優點,你早已知曉,佢都懶得再重複表演過你睇。佢的缺點,你清清楚楚,佢當你已經接受咗,佢唔肯改你亦吹佢唔脹,鬼叫你係佢爹娘?唔通塞番佢入個肚度當無事發生過咩?但正所謂「人要面,橙要皮」,係我呢個陌生人面前,佢地唔敢輕舉妄動,唯有裝出一副乖樣以試探軍情。

 

你探我,我亦曉得探番你。有來有往,我請你食「旺旺」。你一係唔好出聲,你一同我講嘢,姐姐就知你喜歡玩乜嘢。姐姐呢隻老妖,最擅長摸小孩嘅心,自創「美亞小孩讀心術」,入咗我圈套,你咪打算著草。想變壞蛋?No way!!!想做不孝子?Go away!!!想英文好?Hip!Hip!Hurray!!!

 

唔寫咁長喇,無謂阻你吃飯。教主都好忙,忙住享受人生。唔好催我出稿,因寫作係講靈感。教化係我嗜好,不想為寫作設一個期限,因為我唔想當佢係一份工。強加壓力於嗜好,等於要限你在指定時間內排便一樣,傷身又傷心。各位善信,like者自like,唔like者自救(或自動消失吧)。打後教主將以課室內外的真人趣事與你分享「爹娘,孩兒喜歡Mia教」的奇怪現象。有緣再見!

 

#我英文良好

#但中文出左小小問題

#已全力搶救中

#有錯別字請指出及見諒

#感謝各位百忙中收看